Privasi dan keselamatan

Apa yang disimpan SnapID Mark dan di mana, siapa boleh melihat foto anda, apa yang dipaparkan halaman pengesahan awam dan mengapa apl perlukan kamera dan lokasi.

Halaman ini meringkaskan cara SnapID Mark mengendalikan data anda. Butiran penuh ada dalam Dasar Privasi.

Data anda dan siapa yang boleh melihatnya

Apa yang disimpan oleh apl:

  • Akaun: nama, e-mel, kaedah log masuk.
  • Foto (asal dan bercop), masa tangkapan, lokasi tepat semasa tangkapan, nota, tandatangan, medan tersuai, templat cop.
  • Maklumat teknikal yang digunakan untuk menyemak foto: model telefon, sistem pengendalian, sama ada telefon di-root atau di-jailbreak.

Data disimpan di Google Cloud / Firebase di rantau Singapura. Akaun peribadi percuma dan mod tetamu mungkin melihat iklan Google AdMob di beberapa tempat yang dihidupkan oleh SnapID. Premium dan ruang kerja tiada iklan. Lihat bahagian Iklan dalam Dasar Privasi. Alamat, cuaca dan peta pada cop datang daripada Google Maps Platform melalui pelayan SnapID.

Siapa yang boleh melihat foto anda:

  • Foto peribadi: hanya anda, dalam apl. Foto peribadi kekal di telefon anda dan tidak pernah dimuat naik dengan sendirinya. Hanya foto yang anda pilih untuk disandarkan dalam Galeri (memerlukan Premium) disandarkan ke awan. Jika Premium tamat, foto yang telah disandarkan disimpan (baca sahaja).
  • Foto ruang kerja: Pemilik dan Admin ruang kerja tersebut. Ahli boleh melihat foto sendiri selagi mereka berada dalam ruang kerja.
  • Sesiapa yang mempunyai kod SnapID atau kod QR: melihat halaman pengesahan dengan masa tangkapan, kawasan yang dibundarkan kepada lebih kurang 1 km (bukan lokasi tepat), nama ruang kerja (melainkan disembunyikan), nama akaun jurugambar dan medan yang ditandakan awam — bukan foto.
  • Sesiapa yang mempunyai pautan kongsi: melihat foto bercop sehingga pautan tamat tempoh atau dibatalkan. Pautan dicipta oleh jurugambar atau Pemilik / Admin ruang kerja (Pautan kongsi foto).

Penyimpanan dan pemadaman:

  • Syarikat menentukan tempoh foto asal disimpan, bergantung pada pelan mereka. Apabila foto asal tamat tempoh, salinan bercop dan cap jarinya disimpan, jadi foto masih boleh disahkan.
  • Anda boleh memadam foto dalam apl, atau memadam akaun anda. Foto yang dihantar ke ruang kerja adalah milik syarikat, yang menentukan apa yang berlaku kepadanya.

Kebenaran telefon

Kebenaran Digunakan untuk Jika anda menolak
Kamera Mengambil foto Anda tidak boleh mengambil foto
Lokasi (hanya semasa menggunakan apl) Alamat dan koordinat pada cop, serta menyemak tapak kehadiran Peribadi: anda masih boleh mengambil foto, baris lokasi disembunyikan. Ruang kerja: lokasi tepat diperlukan
Foto (tambah sahaja) Menyimpan foto bercop ke album SnapID Mark Foto kekal dalam apl. Matikan Simpan foto bercop ke galeri telefon dalam Tetapan
Mikrofon Merakam bunyi apabila anda menghidupkan bunyi dalam kamera video (dimatikan secara lalai). Diminta hanya apabila anda menghidupkannya Video tetap dirakam, tanpa bunyi

Apl menggunakan mikrofon hanya apabila anda menghidupkan bunyi untuk video (bunyi kekal dalam fail video di telefon anda), tidak menjejak lokasi anda di latar belakang dan tidak membaca foto sedia ada di telefon anda.

Hidupkan semula kebenaran yang ditolak: ketik Buka Tetapan telefon pada kamera, atau pergi ke sana sendiri:

  • iPhone: Tetapan › SnapID Mark › hidupkan Kamera, kemudian tetapkan Lokasi kepada Semasa Menggunakan Apl dan hidupkan Lokasi Tepat.
  • Android: Tetapan › Apl › SnapID Mark › Kebenaran › benarkan Kamera dan Lokasi (Benarkan hanya semasa apl digunakan, dengan Gunakan lokasi tepat dihidupkan).

Nama menu mungkin sedikit berbeza mengikut jenama telefon dan versi sistem.